Over Japke

Japke de Vries training & advies gaat voor werkplezier, deskundigheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze drie zaken staan in combinatie met een hoog arbeidsethos, centraal in mijn werk.

Lees verder

Contact

Column

Puur

“Ja, maar het is wel lekker!”, zei de krasse knar als antwoord op mijn gemopper toen we na de jacht met z’n allen een borrel dronken.

Op tafel stond een schaal met gekleurde en gebakken kipschnitzeltjes in de vorm van kerstboompjes en kerstklokken. Ik had ze met verbazing uit het gekregen kerstpakket gehaald. Zo gaan we dus met vlees om schoot door mijn hoofd. Het moet niet gekker worden. Een kip eindigt tegenwoordig als borrelhapje in de vorm van een gekruide kerstboom.

Ik wil heus niet roomser zijn dan de paus of hier en belerende preek houden. Helemaal niet, want wij zijn gek op vlees en eten dit best veel en vaak. Het liefst uit eigen stal of zelf geschoten. Ik kook graag en verzamel altijd recepten overal en nergens vandaag. En voor mij is het dan belangrijk dat het vlees en daarmee impliciet het dier, tot zijn recht komt. Hoe puurder en hoe minder bewerkingen hoe beter.

Deze zomer heb ik me ook gestort op het inmaken van fruit. Liters druivensap heb ik gemaakt in de nieuw aangeschafte sap stoompan. Zoveel tot ik niet meer wist waar ik er mee heen moest. Maar het is me ook een doorn in het oog dat de vogels er elke zomer met onze druiven vandoor gaan. Dus toen heb ik nog maar een paar liter siroop gemaakt voor ranja en door de yoghurt. Heerlijk! Én, zelf bedacht: ingekookt druivensap. Hier heb ik met kaneelstokjes en steranijs de kerstpeertjes in gestoofd. Iedereen was onder de indruk. Van de aardbeien heb ik potten jam gemaakt, maar dit is mislukt dus nu eten we regelmatig griesmeelpudding ( ja gewoon van vette, volle melk rechtstreeks uit de koe) met aardbeiensaus. Ook lekker.

Topper dit kerstmaal was mijn zelfgemaakte pruimenchutney bij een biefstuk van damhert. Zo leuk om in augustus en september het rijpe fruit te plukken, in te maken en dit in december op te eten. Helaas was ik te laat met het afmaken van mijn pruimenlikeur. Na het zeven moest de toegevoegde suiker nog zeker 2 weken trekken. Spijtig genoeg bedacht ik me dit een dag voor de kerst. Dat wordt pas in januari een beetje teut worden. Ook leuk. En trouwens hartstikke nodig na al die enerverende dagen.

Dus wie zin heeft? Ik heb 5 liter staan.

Japke de Vries

Japke de Vries training & advies gaat voor werkplezier, deskundigheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze drie zaken staan in combinatie met een hoog arbeidsethos, centraal in mijn werk. Lees meer over Japke
Lees verder...

Niks