Over Japke

Japke de Vries training & advies gaat voor werkplezier, deskundigheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze drie zaken staan in combinatie met een hoog arbeidsethos, centraal in mijn werk.

Lees verder

Contact

Column

Oude meuk

Je kunt me niet gelukkiger maken dan een middag rondzwerven in een winkel vol curiosa en andere eigenaardigheden. Kringloopwinkels zijn ook een favoriet uitstapje. Klein probleempje, want waar laat ik alle leuke dingen die ik voor een prikje op de kop tik? En bovendien vriend vindt het maar niks al die oude meuk. Hij woont liever modern dan in een museum zegt hij.

Toen mijn schoonmoeder was overleden moest haar appartement worden opgeruimd. Alle spullen en meubels werden bij ons op zolder en in de grote schuur opgeslagen tot er een goede bestemming voor was gevonden. Ik kreeg de strenge orders dat ik niks weer naar binnen mocht slepen. Ons huis was vol genoeg met huisraad van twee samengevoegde huishoudingen. Waar natuurlijk een kern van waarheid in zat.

Toch kon ik het niet laten om af ent oe eens even te gaan rommelen tussen de spullen en zo stiekem- weg hebben toch al veel mooie spullen de weg naar ons huis gevonden. Dit betekende natuurlijk ook dat er hier en daar wat minder leuke meubelstukken moesten verdwijnen. Al doende heb ik tijdens dit proces geleerd dat je daar vooral niet teveel drukte en woorden over vuil moet over moet maken. En regelmatig een ritje naar de kringloop met een volle kofferbak ruimt lekker op. Het is gewoon een kwestie van circulaire economie. Halen, brengen en hergebruik. Hoe duurzaam is dat?

Mijn schoonmoeder was een vrouw met een goede smaak, echt jammer dat ik haar maar zo kort gekend heb. Ik denk trouwens dat ze best tevreden is over de keus van haar zoon, want na de grote opruiming vond ik ergens in een hoekje van de schuur ook een kleine bijna uitgedroogde lidcactus. Lidcactussen doen me denken aan mijn eigen Beppes dus ik moest deze plant wel redden. Ik heb de schoonmoederlidcactus in een mooie pot gezet en liefdevol weer wat opgekalefaterd. Als dank bloeit hij al een paar jaar twee keer prachtig. In maart en november.

Japke de Vries

Japke de Vries training & advies gaat voor werkplezier, deskundigheid en persoonlijke ontwikkeling. Deze drie zaken staan in combinatie met een hoog arbeidsethos, centraal in mijn werk. Lees meer over Japke
Lees verder...

Feest